Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Iste iPad'in üretim maliyetleri

Nereden Yazdırıldığı: Gitarist
Kategori: Güncel
Forum Adı: Mobil Dünya
Forum Tanımlaması: Cep telefonlari,pda vs...
URL: http://www.gitarist.com/forum//forum_posts.asp?TID=456
Tarih: 18-Kasim-2024 Saat 18:44
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.06 - http://www.webwizforums.com


Konu: Iste iPad'in üretim maliyetleri
Mesajı Yazan: Adam
Konu: Iste iPad'in üretim maliyetleri
Mesaj Tarihi: 01-Subat-2010 Saat 14:42

n çeyrekte 15 milyar dolardan fazla gelir ve yaklasik 3.5 milyar dolar net kâr açiklayan Apple, içinde bulundugumuz çeyrekte ise 11 milyar dolar civarinda gelir bekliyor. Resmi tanitimi 27 Ocak'ta yapilan ve Amerika satisina Mart ayinda baslanacak iPad için firmanin gelirlerine ciddi katki yapacagi yönündeki öngörülerin sayisi da her geçen gün artiyor. Apple'in yüksek satis basarisi bekledigi iPad'in fiyatlari da resmi tanitimla birlikte gün isigina çikmis, baz modelin 499$, WiFi ve 3G baglantilarini destekleyen 64GB kapasiteli üst modelin ise 829$ seviyesinden satisa sunulacagi açiklanmisti. Peki IPS panel kullanilan 9.7-inç büyüklügündeki ekrani ve 1GHz'de çalisan islemcisiyle dikkatleri üzerine çeken iPad'in komponent ve üretim maliyetleri ne kadar ?http://www.techpepper.com/wp-content/uploads/2007/11/ipad-touch.jpg

Her yeni Apple ürününde oldugu gibi iPad için de üretim maliyetlerine yönelik arastirmalar basladi. BroadPoint AmTech'den analist Brian Marshall, iPad'in komponent maliyetlerine ve üretim masraflarina yönelik arastirmasini açikladi. Marshall'in açiklamalarina göre, 16GB depolama alani sunan ve sadece WiFi baglantisini destekleyen iPad, 270.50$'lik komponent maliyetine sahip. 10$ seviyesindeki üretim maliyetlerini de içeren bu bedele ek olarak garanti hizmetini içeren 20$'lik ek kalemle birlikte 16GB'lik modelin üretim maliyetini 290.50$ olarak telaffuz ediliyor. Liste fiyati Apple tarafindan 499$ olarak açiklanan 16GB kapasiteli ve WiFi destekli iPad'den elde edilen kâr marjinin ise, garanti ve servis masraflari hariç tutuldugunda %42.9 olarak hesaplandigi açiklandi.

http://gadgetynews.com/wp-content/uploads/2009/07/apple_tablet.jpg

Apple iPad 499$'dan baslayan fiyatlarla Mart ayinda satisa sunulacak.

Parça maliyetlerinin detaylarina inmeden önce bahsi geçen maliyetlerin parça basina hesaplanan birim bedelleri oldugunu, yüksek adetli alimlarda üretim masraflarinin çok daha düsük olacagini da hatirlatalim. Brian Marshall'in çalismasina göre, iPad için maliyeti en yüksek parça 9.7-inç büyüklügündeki çoklu dokunmatik ekran. Sinifinin en pahali çözümlerinden biri olarak IPS panel kullanilan ekran için hesaplanan maliyet 100$. 16GB kapasiteli NAND flash bellek birimi ve Alüminyum kasanin her biri içinse 25$ dolar seviyesinde maliyet hesaplamasi yapiliyor. iPhone ve iPod Touch gibi cihazlarinda Samsung tarafindan üretilen ARM tabanli islemci kullanan Apple, iPad ile radikal bir karar alarak 278 milyon dolar karsiliginda bünyesine kattigi P.A Semi firmasi tarafindan gelistirilen A4 islemcisini kullanmaya karar verdi.

ARM Cortex-A9 mimarisinin baz alan ve 1GHz'de çalisan A4 islemcisinin Apple'a olan maliyeti ise 15$. Piyasa arastirmalari yapan iSuppli firmasi, iPhone 3Gs'te kullanilan ve 600MHz'de çalisan Samsung üretimi islemcinin Apple'a maliyetini 14.46$ olarak http://www.donanimhaber.com/iSuppli_iPhone_3Gsin_uretim_maliyeti_179-14581.htm - açiklamisti. A4 için hesaplanan 15$'lik maliyet dikkate alindiginda Apple'in, 1GHz'de çalisan islemcisini, benzer bir maliyetle elde edebildigini görüyoruz ki bu çok önemli bir gelisme çünkü sektördeki genel kani; A4 ve devaminda gelecek islemcilerin yeni nesil iPhone basta olmak üzere diger Apple ürünlerinde de kullanilacagi yönünde. Peki hem WiFi hem de 3G destegi sunan iPad için hesaplanan maliyet ne kadar? Brian Marshall'a göre baglanti seçeneklerine 3G desteginin eklenmesi, maliyetlere ciddi bir yük getirmiyor.

http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.mobilhat.com/wp-content/images/2009/10/ipad_touch_mock_up1.jpg&imgrefurl=http://www.mobilhat.com/apple-ipad-tablet-ocakta-geliyor.html&usg=__QTwywQgQ29qcHEVaOgU7I-0v5s4=&h=379&w=500&sz=70&hl=tr&start=20&um=1&itbs=1&tbnid=v8-gi8O2lKVJVM:&tbnh=99&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dapple%2Bipad%26ndsp%3D21%26hl%3Dtr%26sa%3DN%26um%3D1">http://www.iphonesavior.com/images/2008/05/14/ipad_touch_mock_up.jpg

iPad için için maliyeti en yüksek parça, IPS panel kullanilan 9.7-inç büyüklügündeki çoklu dokunmatik ekran.

Sadece WiFi destekleyen modele kiyasla yaklasik 130$ daha pahali olan ve 629$ seviyesinden satisa sunulacagi açiklanan 16GB kapasiteli iPad (WiFi + 3G) modeli, 32GB kapasiteli WiFi modeline kiyasla 30$ daha pahali oldugunu görüyoruz. Brian Marshall'a göre 3G desteginin üretim maliyetlerine getirdigi ek yük 16$ yani 290$'lik maliyete sahip WiFi modeli düsünüldügünde, 3G çipinin Apple'a olan maliyetinin 16$ oldugunu görüyoruz. iSuppli tarafindan iPhone 3Gs için yapilan çalismada da aslinda benzer bir tablonun oldugunu zira Infineon tarafindan saglanan ana bant yongasinin 13$'a mal oldugunu da biliyoruz. Parça maliyetleri göz önüne alindiginda hem WiFi hem de 3G destegi sunan 16GB kapasiteli iPad'den elde edilen kâr marjinin %52 oldugu hesaplaniyor.

Ürünlerden yüksek kâr marji elde etmek, Apple için adeta standart bir özellik. Brian Marshall da açiklamasinda iPad'in, Apple için yeni bir "grand slam" olacagini yani büyük basari getirecegini düsünüyor. Apple'in 2010'da 2.2 milyon ile 10 milyon adet arasinda iPad satacagini söyleyen Brian Marshall'a ek olarak Technology Business Research'den Ezra Gottheil açiklamasinda, Marshall'in hakli çikmasi durumunda, Apple'in fiyat indirimleri için yeterli alana sahip olacagini belirtiyor. 499$ seviyesinin oldukça agresif bir fiyatlandirma oldugunu belirten Ezra Gottheil, fiyatlarda indirime gidildigi takdirde iPad'in netbook seviyesine gelecegini, daha düsük fiyatlandirmayla birlikte kullanicilarin, tasinabilir çalisma ve eglence ihtiyaçlari için netbook'lar veya iPad arasinda tercih yapma durumuna gelecegini söylüyor.

http://www.alltouchtablet.com/wp-content/uploads/2009/10/Apple-iTablet-ipad-big.jpg

A4 islemcisinin Apple'a maliyeti 15$.

Haberimizi bitirirken iki önemli hatirlatmamiz olacak. Birincisi, haber içerisinde de belirttigimzi gibi bahsi geçen parça maliyetleri birim fiyatlardir yani toplu alimlarda daha düsük fiyat seviyelerinin söz konusu olmasi muhtemeldir. Ikincisi ise üretim maliyetlerine yazilim gelistirme, paketleme, lojistik, reklam ve pazarlama masraflari dahil degildir.




Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat