Aktif Konular  Forum Üyelerini Göster  Takvim  Forumu Ara  Yardım  Kayıt Ol  Giriş
Yasam
 Gitarist | Güncel | Yasam
Mesaj icon Konu: Müzik demek gitar demek.. Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
anycall
Moderatör
Moderatör
Simge

Kayıt Tarihi: 22-Subat-2009
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 95
Alıntı anycall Cevaplabullet Konu: Müzik demek gitar demek..
    Gönderim Zamanı: 15-Mayis-2009 Saat 15:17
Gitarın tarihinin ilk Babil'de başladığına inanılmakta,bununla beraber Roma ve eski Mısır'daki çeşitli enstrümanlarda da gitarın atası sayılmalarını sağlayacak özelliklere rastlanmıştır. İşte gitarın gizemli hikayesi kısaca böyle. Ama gelin detayına ve gitarın çeşitlerine birlikte bakalım.
Gitar,parmakla ya da penayla çalınan esasen sekiz şekline benzeyen yanları iki tarafı oyuk üzerinde ses perdeleri olan uzun saplı ve telli bir çalgıdır. Gitarlar genelde altı tellidir ve değişik ağaç türlerinden yapılırlar.
Gitarın ilk atası Orta Asya'da yapılmış olan uddur. İlk başlarda ud gibi olurken Orta Asya'dan göç edip Avrupa'ya giden Orta Doğu Türkleri udu değiştirip başka bir hal almasına neden olmuştur. Gitarın ilk örnekleri İspanya'da ve parmakla çalındı. Daha sonra gitara beş tel takıldı,daha önce sayısı az olan perdeler ona çıkarıldı.
Teller pesten tize doğru "la-re-sol-si-mi"olarak akortlanmaya başlandı. 18.yy'ın sonlarına doğru pes tarafa kalın bir "mi teli"eklenerek tel sayısı altıya çıkarıldı. Daha sonra 19.yy.ortalarında Antonio de Torres enstrümana yeni bir biçim verdi. Enstrümanı daha belirgin bir hale getirdi(büyüttü). Vidalı burgular takıldı;saptaki perde sayısı on dokuza çıkarıldı,fret arttı;ses güçlendi,göğüs içindeki balkonlar tek bir merkezden çıkan seslere daha net yön verir oldu.
Daha sonra da gitar şekil olarak değişimlere uğradı.Folk ve caz müziğinde kullanılan gitarlara çelik teller takıldı.1920 yılında elektro gitar doğdu. Elektro gitar sayesinde gövde rezonans kutusu olmaktan çıkmış enstrümanla dinleyici arasına amplifikatör denen elektronik bir yükseltici girmiştir.
Elektronik gitar doğduktan sonra da gitarın çeşitleri artmaya başlamıştır. Kendi üzerinde amplifikatör bulunduran gitarlar,on iki telli gitarlar,çiftli gitarlar(üstte on iki telli altta altı-yedi telli),yedi telli gitarlar,perdesiz gitarlar,Headless (kafasız) gitarlar çıkmıştır.Yedi gitar çeşidi vardır.

GİTAR TÜRLERİ
Akustik Gitar
Altı telli Akustik Ibanez ve on iki telli Akustik Fender görünüş itibariyle akustik gitarı andıran akustik gitarların gövdesi klasik gitardan biraz daha şişman ve basıktır. Daha dar bir sapa ve çelikten yapılmış tellere sahip olması klasik gitarla arasındaki en büyük farktır. Tellerin çelikten olması akustik gitarın klasik gitardan daha basınçlı gergin bir sapa sahip olmasının nedenidir.
Bundan dolayı akustik gitar biraz daha sağlam kasaya sahiptir klasik gitardan ağırdır ve tuşe yapısı daha farklıdır.

Elektro Gitar
Katı ve oyulmamış gövdeye sahip olan elektro gitarda tellerden gelen ses manyetikler tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülüp yükselticiye yollanır. Genellikle pena ile çalınır. Manyetiklerin titreşimi algılayabilmesi için çelik tel kullanılır.Elektro gitar çok basit bir tanımla tellerin titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektriğe çeviren ve böylece amfiye bağlandığında yüksek miktarda ses alınabilen gitardır.
Diğer gitarlar gibi elektro gitarlar da sap,gövde ve bas olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu arada bazı elektro gitarlarda bas bulunmayabilmektedir.Gitarda gövde,manyetikleri,sesin tonu ve seviyesini ayarlayan kontrol devrelerini içeren ve telelrin bir ucunun bağlandığı bölümdür.Teller,köprü adı verilen metal bir donanım üstünden geçerek ya gövdeye doğrudan ya da köprünün kendisine bağlanmaktadır. Tellerin hemen altında,köprüyle sap arasında yer alan,tellerin mekanik titreşimini elektriğe çeviren manyetikler,gövdenin içine yerleştirilen elektronik ses-ton kontrol devresine bağlıdır.Bu devre,manyetiklerden gelen sinyalin,amplifikatöre gitmeden önce tonunda ve ses seviyesinde değişiklik yapmak için kullanılır.
Ayrıca yine gövdedeki manyetik seçici anahtar,sesin rengini değiştirmek için istenilen manyetik veya manyetiklerin seçilmesini sağlar.Gövdenin sapla birleştiği yerin alt taraf,sapın gövde içindeki perdelerine kolay ulaşması için,içeri doğru oyuk olarak yapılabilir(Single cutaway). Bazı gitarlarda bu oyuk hem altta hem de üstte olabilmektedir(Double cutaway). Gövdenin şekli,gitar oturarak veya ayakta çalınırken en iyi dengeyi sağlayacak şekilde tasarlanır.Daha çok rock müzikte kullanılır.

Bas Gitar
Çalışma prensibi elektro gitara benzer.Fakat sesi normal gitardan bir oktav kalındır.Portede bas gitar için fa anahtarı kullanılır.Değişik çeşitlerde bas gitarlar da bulunmaktadır.On iki telli,altı telli,beş telli,perdesiz,kafasız.

Lap Steel Gitar
Hawaii yöresine ait bir gitardır.

Perdesiz Gitar
Ara sesleri verebilmek için yapılmıştır. Normal gitara çok benzese de oldukça farklı bir ses rengine sahiptir.Perdesiz gitarı 1976 yılında ilk Erkan Oğur Türk müziği seslerine olan ihtiyacı için üretmiştir.
Daha sonra perdesiz elektrik gitar,sekiz telli perdesiz gitar,çift saplı elektrik ve klasik perdesiz/perdeli gibi farklı modellerini üretmiştir.

Yedi Telli Gitar
Klasik altı telli gitarlardan pek bir farkı yoktur.Ancak tek nihai fark en üstte bulunan E (mi) telinden önce B (si) telinin konulmasıdır.

Weissenborg Gitar
Weissenborg ya da bir diğer deyişle H.Weissenborg bir tür lap slide gitardır ve Los Angeles'ta 1920'ler ve 1930'larda Hermann Weissenborg tarafından üretilmiştir.Yaklaşık olarak beş binden daha az sayıda orijinal ensrtüman üretilmiş ve kaç tanesinin hala sağlam kaldığı bilinmemektedir.Marka şu anda reprodüksiyon ürünleri için kullanılmaktadır.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma



Bu Sayfa 0.230 Saniyede Yüklendi.

web tasarım Web Tasarım
Tüm Hakları Gitarist.com Adresine Aittir.Üyelerin sitede belirtmiş oldukları görüşler ,makaleler,resimlerden gitarist.com sorumlu tutulamaz.
İletişim için Tıklayınız.

RON Ron
url shorter Url shorter